onsdag den 2. april 2008

Offentlig service kontra privatisering.

Nordjyske Stiftstidende havde den 1. april 2008 en leder, der siger følgende: "Mette Frederiksen siger dog også, at 'velfærden skal hellere være fælles end privat', og det dækker mest over, at private tilbud ikke må favoriseres over offentlige. Det sker heller ikke i dag. De private tilbud er desværre i høj grad kommet til, fordi de offentlige tilbud har været for få og/eller utilstrækkelige."

Denne udmelding fra Nordjyske Stiftstidende skulle man tro var en aprilsnar, hvis man ikke vidste bedre.

Virkeligheden er jo, at de mange tiltag til privatisering er politiske korstog mod en offentlige sektor. Det har vi oplevet med mange initiativer fra den nuværende regering, som har et stort ønske om at privatiser mest muligt uden hensyn til den kommunale service.

Jeg vil godt give et konkret eksempel på dette. Når vi ser på hjemmeplejen. Så er her privatiseret på en sådan måde, at de privat kan få mulighed for at udføre de samme opgaver som kommunerne, og til den samme pris. Her er ikke tale om, at der gives mulighed for, at give anden service end den der er besluttet af visitationen i den pågældende kommune. Det der er forskellen er, at de private har lov til at give tilkøbsydelser til det som er bestemt af den pågældende visitation. Den tidligere Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er for år tilbage blevet stillet over for dette spørgsmål, og spurgt om ikke det var rimeligt at kommunerne fik mulighed for at give tilkøbsydelser. Hertil svarede ministeren, at det kunne ikke komme på tale, fordi de offentlige havde været 'foran' på point i flere år, og derfor skulle de private have den fordel der var i at de kunne udfører tilkøbsydelser. Et klart bevis på, at det er vigtigere, at få privatiseret et område end det er at give borgere en bedre service.

Her i kommunen, er flertallet gået så vidt i at tilgodese det prviate område, at de har besluttet, at give private firmaer, der kan have interesse i at udføre opgaver i hjemmeplejen mulighed for at byde ind i enkelte områder, på plejen og/eller rengøring. Vi kan komme i den situation, at i nogle områder vil der være mulighed for at vælge mellem en privat udbyder på et af områderne, eller på dem begge, mendens der kan være andre områder i kommunen hvor man ikke har muligehed for at vælge. Dette viser tydeligt, at den politik regeringen har på dette områder er at sikre private firmaer kan overtage de lukretive dele af den kommunale sektor, medens kommunen stadig skal være sikkerhedsnet i en hver situation.

Dette eksempel viser tydeligt, at det ikke er fordi kommunerne ikke kan løfte opgaven, men det at der er et flertal i folketinget og her i Jammerbugt Kommune der vil fremme privatiseringen af den offentlige sektor.

Der kan findes en lang række andre eksempler hvor det samme gør sig gældende. Derfor kan det undre at Nordjyske Stiftstidende ikke ser den sammenhæng?

Ingen kommentarer: